Gå direkt till sidans innehåll

Maximal ålgräsutbredning

Nyckeltal SE. 6.3. 2

Ålgräsängarna på de grunda bottenområdena längs Malmös kust har stor betydelse som uppväxtområden, skydd och födounderlag för många marina organismer. I Malmös vattenområde har bland annat ålgräsets täckningsgrad och djuputbredning undersökts längs tre transekter med hjälp av videodokumentation vid ett flertal tilfällen.

Maximalt djup för ålgräs längs tre transekter i Malmös vattenområde.

Rad-id Transekt Senaste värdet (meter) Datum

0

Medelvärde

 7,7

2023

1

17 Ribersborg

 7,2

2023

2

18 Bunkeflostrand

 6,7

2023

3

19 Klagshamnsudden

 9,2

2023

Datakälla: Malmö stad och Länsstyrelsen Skåne

Kommentar

Totalt sett har den maximala djuputbredningen längs de tre sträckorna, i Öresund utanför Malmö, ökat under den redovisade perioden, från 6,8 meter till 7,7 meter. På samtliga tre undersökta områden, vid Ribersborg (Transekt 17), Bunkeflostrand (Transekt 18) och Klagshamnsudden (Transekt 19), har det maximala djupet för ålgräs ökat under den redovisade perioden.

Detta tyder på att ljusklimatet i vattnet idag är bättre än det var kring år 2000 och att ålgräset därmed kan växa på ett större djup. Den maximala djuputbredningen avser det maximala djupet för den sista förekomsten av ålgräs längs den undersökta sträckan.

Djuputbredningen är kopplad till ljustillgången och därmed också i viss mån till närsaltsförhållandena. En minskning av närsaltshalterna medför en minskning i produktionen av plankton och eutrofieringsrelaterade alger vilket i sin tur resulterar i bättre ljusförhållanden för bottenvegetationen och en möjlighet för ålgräsets djuputbredning att öka.

Ålgräsängarna på de grunda bottenområdena längs Malmös och Öresunds kust har stor betydelse som uppväxtområden, skydd och födounderlag för många marina organismer. Dessutom förhindrar de sedimenterosion och har också en viktig roll i närsaltskretsloppet.

Ålgräsängarna i Öresund har gynnats av att det har rått förbud för trålfiske i sundet sedan år 1932. En av Europas största sammanhängande musselbankar finns även i sundet. Musslorna filtrerar och renar en stor mängd vatten vilket gynnar ålgräset genom att vattnet blir mindre grumligt och ljusklimatet blir bättre.

Senast uppdaterad: 2024-07-15