Gå direkt till sidans innehåll

Fladdermöss

Nyckeltal SE. 7.3. 1

Översiktlig inventering av fladdermöss har utförts åtta gånger i Malmö. Inventeringarna har utförts på lite olika tidpunkter och platser men utvalda resultat från samtliga inventeringar redovisas här.

Antal påträffade fladdermusarter vid lokaler i Malmö

Datakälla: Malmö stad
Trend:
Förbättring Förbättring sedan 1998
Senaste värdet:
11 lokaler/art (2023)
Utgångsvärde:
9 lokaler/art (1998)

Kommentar

Vid 2023 års inventering återfanns arten brunlångöra i Malmö igen efter att den inte hittades vi inventeringen 2019. Totalt elva fladdermusarter påträffades vid inventeringen år 2023, varav fem arter, brunlångöra, dammfladdermus, nordfladdermus, sydfladdermus och sydpipistrell, är upptagna på den svenska rödlistan. En art, dammfladdermus, tillkom under den senaste inventeringen och även brunfladdermus återkom som sagt. Vid den första inventeringen år 1998 samt även år 2008 och 2013 påträffades nio arter.

Ytterligare en inventeringplats lades till år 2023, Limhamns kalkbrott, vilken inventerats en gång tidigare år 2010. Totalt påträffades åtta fladdermusarter vid Limhamns kalkbrott, vilket är det högsta antalet arter som påträffades under inventeringen inom ett enskilt område. Bulltoftaparken och Tygelsjö hade lägst antal arter per område med 4 påträffade fladdermusarter.

En starkt bidragande orsak till att brunlångöra inte hittades vid inventeringen år 2019 anses vara estetisk belysning. Den viktigaste åtgärden för att värna fladdermusen är att fasadbelysning av kyrkor släcks på sommarhalvåret då fladdermössen lämnar sin dagsvila först när det blir mörkt.

Nordfladdermus har hittats vid samtliga åtta inventeringstillfällen medan Sydpipistrell har påträffats vid de senaste tre inventeringarna. Sydfladdermus har påträffats på lite olika platser i Malmö vid sju av de åtta inventeringarna. Sydpipistrell påträffades även år 2013 vid Klagshamns ridanläggning, en lokal som inte ingick i inventeringen. Vid inventeringen år 2008 påträffades även Mindre brunfladdermus som även är upptagen på den svenska rödlistan.

Inventeringarna år 2019 och 2023 gjordes med en annorlunda metod jämfört med de tidigare inventeringarna. En automatisk detektor gjorde inspelningar under två nätter som sedan analyserades i efterhand med speciell mjukvara. Inspelningarna sker på flera platser samtidigt. Vid de tidigare undersökningarna har inventeraren gått runt på vardera lokalen under cirka en timmes tid med en detektor. De registrerade ljudpulserna har avlyssnats momentant men även spelats in för senare analys i ljudprogram.

De tre första inventeringarna utfördes på 15, 20 respektive 20 lokaler medan de fyra därefter gjorts på tio platser i Malmö. I diagrammet redovisas endast uppgifter från de tio lokaler som inventerats de senaste gångerna. De tre första inventeringarna gjordes även i huvudsak vid en annan tidpunkt, september, än de senare gjordes, juni-juli, vilket innebär att en rättvisande jämförelse inte riktigt kan göras mellan dem alla.

Fladdermöss kan ses som indikatorer för miljöer med rik biologisk mångfald. Störst antal fladdermusarter påträffas i småskaliga och variationsrika miljöer med god produktion av insekter. Detta kan exempelvis vara miljöer med god förekomst av grova träd, hög diversitet när det gäller busk- och trädsorter samt en strukturell variation.

För detaljerad information om respektive inventering finns varje rapport att ta del av.

Senast uppdaterad: 2024-04-17